Τι είναι ο έρπης ζωστήρας;

Ο έρπης ζωστήρας είναι μια ιογενής νόσος που προσβάλλει τα νεύρα και το περιβάλλον δέρμα μιας περιοχής του σώματος.

Από τι προκαλείται;

Προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεμευλογιά. Ο ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά παραμένει στο σώμα μας σε λανθάνουσα κατάσταση και μπορεί να ενεργοποιηθεί ξαφνικά για άγνωστους λόγους.
Το 95% των ενηλίκων που έχουν περάσει ανεμευλογιά, βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα. Η πιθανότητα αυξάνεται σε άτομα άνω των 65 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το πιο κοινό σύμπτωμα του έρπητα ζωστήρα είναι ένα επώδυνο , φυσαλιδώδες εξάνθημα στην μια πλευρά του σώματος . Αίσθημα καύσου και συνεχής ή διαλείπων διαπεραστικός πόνος στην περιοχή του εξανθήματος είναι ακόμα δύο συμπτώματα από τα οποία υποφέρουν οι περισσότεροι ασθενείς. Ο έρπητας ζωστήρα μπορεί επηρεάσει και τον οφθαλμό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μείωση της όρασης ή ακόμα και τύφλωση στον οφθαλμό που έχει προσβληθεί .

Πόσο διαρκεί ο πόνος στον έρπητα ζωστήρα;

Ο πόνος υποχωρεί καθώς επουλώνεται το εξάνθημα (κατά μέσο όρο 2-4 εβδομάδες). Ορισμένα άτομα ακόμα και μετά την επούλωση βιώνουν το μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία η οποία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια.

Είναι μεταδοτικός ο έρπης ζωστήρας;

Δεν μπορείτε να κολλήσετε έρπητα ζωστήρα από κάποιον που έχει έρπητα ζωστήρα ή ανεμευλογιά . Η έκθεση σε κάποιον με ενεργό έρπητα ζωστήρα δεν έχει καμία επίδραση στην επανενεροποίηση του δικού σας ιού της ανεμευλογιάς που είναι ήδη μέσα σας. Παρόλα αυτά όσο είναι παρούσες οι φυσαλίδες του έρπητα ζωστήρα, είναι δυνατόν να μεταδοθεί η ανεμευλογιά σε άτομα που δεν την είχαν ποτέ.

Θεραπεύεται ο έρπητας ζωστήρας;

Μπορούν να συνταγογραφηθούν διάφορα θεραπευτικά σχήματα με σκοπό να μετριαστούν τα συμπτώματα καθώς και παυσίπονα για την ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται με τον έρπητα ζωστήρα. Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, πρέπει να ξεκινήσει όχι περισσότερο από 72 ώρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Πώς μπορώ να προστατευτώ;

Για τα άτομα από 60 ετών και άνω είναι εφικτή η πρόληψη μέσω εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και χορηγείται δωρεάν στα άτομα 60 ετών και άνω ανεξάρτητα αν είχαν προηγούμενο επεισόδιο έρπητα ζωστήρα.
Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι βοηθάει στην προστασία σας από τον έρπητα ζωστήρα και τον μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που μπορεί να ακολουθήσει. Ο εμβολιασμός γίνεται με μια εφάπαξ δόση και μπορεί να μην τους προστατεύσει όλους, έτσι μερικά άτομα μπορεί να νοσήσουν αλλά σε αυτά τα άτομα τα συμπτώματα μπορεί να είναι ηπιότερα και με μικρότερη χρονική διάρκεια.
Πριν λάβετε το εμβόλιο απευθυνθείτε στον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν έχετε ή είχατε οποιαδήποτε ιατρικά προβλήματα ή οποιεσδήποτε αλλεργίες, εάν έχετε πυρετό ή HIV λοίμωξη.

(Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την συμβουλή ιατρού)

πηγές: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ